Fundet mandag 18. september 2023 af kommunal biolog. Set af mig tirsdag den 19. og 21. september 2023 ved februar 2017 ved Skarndals Grøften i Jægerspris mellem Kyndby Huse og sås fra Kyndbyvej og Bavnevej, Frederikssund kommune. Storken sås fint. Den støttde dog på intet tidspunkt direkte på højre ben. Når fuglen sås flyvende fløj hang højre ben konstant. Se mere om arten her.
Hej Steen,
Vi er en frivillig organisation, som ikke har uanede ressourcer. Men vi har trods alt samlet de mest vidende storkefolk i foreningen, og kan godt håndtere en stork, der måtte vælge at overvintre i DK. Det er knap så kompliceret, som at indfange en stork. Der er mange år imellem sådan en aktion er nødvendig, og det sådan noget Falcks Dyreredning kan være behjælpelig med.
I Danmark sidder ringen over foden, da det er mest sikkert, og vi kan desværre ikke bestemme hvordan man ringmærker storke i andre lande. Ulempen ved en ring over foden er, at den er svær at aflæse, hvorimod vi undgår de tilfælde nu du ser ude hos jer. Det er fuglens ve og vel, der har hoved fokus for os. Det er dog uhyre sjældent at der kommer komplikationer ud af en “skånsk” ringmærkning. Storkene i Skåne er ringmærket på samme måde igennem mange år, og tallet af ringmærkede storke er meget stort.
Hvis du ved hvor den overnatter – det gør de ofte på samme sted – så kan man muligvis blænde den, og fange den med en ketcher. Det er i alle tilfælde forslaget fra Jesper Johannes på ringmærkningen. Det er dog muligvis sådan, at storken er rykket til Østsjælland og har sluttet sig til andre trækkende storke. Hvis ikke den er set i flere dage ud ved jer, så er det i alle tilfælde ikke umuligt. 5 storke er set ved Storedal på Stevns.
For en god ordens skyld har jeg sat mine kollegaer Hans Skov og Mogens Lange Petersen på cc.
Bh
Jess
Kære Steen Højmark-Jensen.
Vi har færdigbehandlet dit fund af en ringmærket fugl med ring nummer DKC 92V03081
Tak for at gøre opmærksom på storken. Vi har igangsat en indsats for at få storken fanget, men det er desværre en svær opgave. Der prøves bl.a. at indfange om natten. Det er vigtigt at notere sig, at det ikke nødvendigvis er ringen der har skabt problemerne med benet (fx. betændelse, men det vides ikke endnu). Der er før set tilfælde hos bl.a. måger som er kommet til skade med det ben som ringen er på, hvor det er svulmet op og ringen er ’kommet i vejen.
Det hjælper selvfølgelig ikke på tilstanden, og denne stork helt klart have fjernet ringen som det ser ud nu, og fuglen skal i behandling hos en dyrlæge.
Du kan finde den færdige genmeldingsrapport via nedenstående link.
Hvis du finder fejl, må du meget gerne skrive til os om det.
Ringmærknings- og genmeldingsrapport (med kort):
https://www.fuglering.dk/
Ringmærknings- og genmeldingsrapport (print venlig):
https://www.fuglering.dk/fr_
Endnu en gang tak for hjælpen.
Med venlig hilsen,
Ringmærkningsadministrationen
Statens Naturhistoriske Museum , Københavns Universitet, Øster Voldgade 5-7
1350 København K, (+45) 35 32 10 29, ringing@snm.ku.dk, www.rc.ku.dk
Min konklusion: Alle involverede er enige om, at det vigtigste er at få indfanget fuglen for behandling og pleje. Så kan man senere finde årsagen til skaden og om den skyldes ringmærkningen eller blot er blevet forværret af denne.
Hvid Stork (Ciconia ciconia)
Foto optaget 19. september 2023, Jægerspris, Frederikssund kommune.
Amazed with your work! Awesome!